Babunia
40 – LETNIA HISTORIA
Manuel Vaquero całe życie poświęcił na uprawę i komercjalizację czosnku w andaluzyjskiej wiosce Montalbán w Cordobie. To on stworzył La Abuela Carmen czyli w polskim tłumaczeniu Babcię Carmen. Od końca lat osiemdziesiątych firma wciąż się rozwija.
La Abuela Carmen to tradycja, ale także nowoczesność.
Czosnek i cebula są uprawiane w Andaluzji. Gospodarstwo rozciąga się od pasm górskich Subbetica i Morena po dolinę Guadalquivir, gdzie uprawy i rozmaite produkty zachowują tradycyjne techniki.
Badania i nowoczesne techniki pozwoliły w 2013 roku rozpocząć produkcję czarnego czosnku (na bazie świeżego czosnku
i skomplikowanego procesu otrzymujemy dojrzały czosnek o wielu zdrowych właściwościach). La Abuela Carmen jest pierwszym hiszpańskim producentem czarnej cebuli, będącym super przysmakiem dla smakoszy w kuchni profesjonalnej.
EKOLOGICZNA LINIA PRODUKCYJNA
Zdrowe i odżywcze właściwości czosnku są niepodważalne. Ponad 30 lat temu w La Abuela Carmen uznano czosnek jako produkt bardzo wartościowy. W tym czasie La Abuela Carmen była pionierem w poszerzaniu horyzontów uzupełniających gamę produktów z wielką akceptacją konsumentów. Punktem zwrotnym dla firmy był certyfikat andaluzyjskiego Komitetu Rolnictwa Ekologicznego (CAAE) jako producent ekologiczny w 1999 roku. Od tego czasu La Abuela Carmen jest światowym liderem w tego typu uprawach i rozwija własną linię produkcji ekologicznej, La Abuela Carmen Bio.
OBIEKTY
Obiekty od czasu narodzin La Abuela Carmen bardzo się zmieniły. Maszyny, podobnie jak stosowane procedury ewoluowały z powodu rozwoju nowych technologii. Duże zainteresowanie wprowadzaniem ciągłych innowacji w produktach umożliwiło, że dzisiaj
w zakładzie produkcyjnym są najnowocześniejsze urządzenia w kraju przeznaczone do produkcji asortymentu IV (minimalnie przetworzona żywność gotowa do spożycia).
Wielkość dwóch obecnych fabryk przetwarzania i pakowania w Montalbán w Cordobie
i Santaella, o powierzchni ponad 25 000 metrów kwadratowych, pozwala dotrzeć do milionów konsumentów.
Produkty trafiają z pola prosto do fabryki. Wysokiej jakości czosnek jest segregowany według wielkości w maszynach pomiarowych ostatniej generacji i pakowany w różnych formatach, które są na rynku. Również urządzenia chłodnicze są najnowszej generacji, dzięki czemu jest możliwość przetrzymywania czosnku w optymalnym stanie przez cały rok.
BADANIA, ROZWÓJ, INNOWACJA
La Abuela Carmen mocno wierzy w aktywną politykę RDI (research, development, innovation – badanie, rozwój, innowacja), aby stale się rozwijać. Innowacja w procesie produkcji i rozwój to znak rozpoznawczy, przekładający się na różne wzmianki i wyróżnienia instytucjonalne. Aby utrzymać wsparcie konsumentów i umocnić obecność na rynkach międzynarodowych są stale szukane nowe niuanse i smaki produktów. To pozwala dostosować je do aktualnych potrzeb konsumentów i nowych rynków. W wyniku tego narodził się czarny czosnek, który konsoliduję La Abuela Carmen dzisiaj jako pierwszego europejskiego producenta, a wkrótce potem czarną cebulę, ekskluzywny produkt La Abuela Carmen, wynikający z badań prowadzonych w Instytucie Badań i Szkoleń rolnych Andaluzji (Ifapa).
Obszar R & D koncentruje się na procesie produkcji i rozwoju nowych produktów poprzez rozwój nowych technik, procesy uprawy
i obsługę żywności. Ponadto wdrożone są systemy klimatyzacji, które pozwalają przełamać sezonowość i zapewnić klientom nieprzerwane dostawy przez cały rok. Siew czosnku, zgodnie z odmianami, odbywa się między październikiem a grudniem, a zbiory w połowie maja, dzięki czemu urządzenia chłodnicze są wartością dodaną w celu uzyskania jednorodnej dystrybucji w ciągu dwunastu miesięcy w roku. 🙂