Czarny czosnek
Jest to czosnek poddany naturalnemu procesowi fermentacji. Nie zawiera żadnych dodatków ani konserwantów. Podczas procesu fermentacji zdrowotne korzyści z których słynie czosnek się zwiększają.
Czarny czosnek pomaga wzmocnić układ odpornościowy i poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Jest również doskonałym środkiem antyseptycznym, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wspomaga trawienie i działa moczopędnie. Stabilizuje poziom cukru we krwi. Czarny czosnek działa bakteriobójczo i jest określany jako naturalny antybiotyk. Regularnie spożywany działa również antynowotworowo.
Oprócz korzyści zdrowotnych, czarny czosnek stał się składnikiem bardziej wymagających kuchni, a jego smak porównywany jest do „Umami”, słynnego piątego smaku wraz z bardziej zwyczajowym słodkim, kwaśnym, gorzkim i słonym. Umami pochodzi z japońskiego i oznacza wyśmienity smak, dokładnie taki jak w czarnym czosnku. Czosnek podczas procesu fermentacji traci smak oraz zapach klasycznego czosnku. Czarny czosnek jest miękki i słodko – kwaśny. Kucharze nazywają go najzdrowszym żelkiem w kuchni. Można jeść go samodzielnie lub jako dodatek do potraw. Doskonale łączy się z owocami morza, serami, mięsem lub grzybami.
DLACZEGO WARTO REGULARNIE JEŚĆ CZARNY CZOSNEK ?
– wzmacnia układ odpornościowy
– poprawia funkcjonowanie układu krążenia
– pomaga obniżyć ciśnienie krwi
– stabilizuje poziom cukru we krwi
– dodaje energii
– wspomaga trawienie i prawidłowe funkcjonowanie wątroby
– poprawia funkcjonowanie mięśni
– ma działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze
– działa antynowotworowo
– jest naturalnym antybiotykiem
SPOŻYWAJ GO REGULARNIE I CIESZ SIĘ ZDROWIEM ! ! !