Produkty

EKOLOGICZNY CZARNY CZOSNEK

Jest to czosnek poddany procesowi fermentacji. Nie zawiera żadnych dodatków ani konserwantów.

Podczas procesu fermentacji zdrowotne korzyści z których słynie czosnek się zwiększają.

Fermentowany czosnek pomaga wzmocnić układ odpornościowy i poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Jest również doskonałym środkiem antyseptycznym, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wspomaga trawienie i działa moczopędnie. Stabilizuje poziom cukru we krwi. Czarny czosnek działa bakteriobójczo i jest określany jako naturalny antybiotyk. Regularnie spożywany działa również antynowotworowo.

Oprócz korzyści zdrowotnych, czarny czosnek stał się składnikiem bardziej wymagających kuchni, a jego smak porównywany jest do „Umami”, słynnego piątego smaku wraz z bardziej zwyczajowym słodkim, kwaśnym, gorzkim i słonym. Umami pochodzi z japońskiego i oznacza wyśmienity smak, dokładnie taki jak w czarnym czosnku. Czosnek podczas procesu fermentacji traci smak oraz zapach klasycznego czosnku. Czarny czosnek jest miękki i słodko – kwaśny. Kucharze nazywają go najzdrowszym żelkiem w kuchni. Można jeść go samodzielnie lub jako dodatek do potraw. Doskonale łączy się z owocami morza, serami, mięsem lub grzybami.

EKOLOGICZNA CZARNA CYTRYNA

Czarna cytryna nazywana „Loomi” to perska przyprawa używana od setek lat na Bliskim Wschodzie. Jej smak to unikalne połączenie kwaśnego i słodkiego.

Do stworzenia czarnej cytryny wykorzystywane są żółte lub świeże cytryny, które są poddawane działaniu wysokich temperatur w procesie bardzo podobnym do tego, który stosuje się przy produkcji czarnego czosnku i czarnej cebuli. Ten sposób umożliwia uzyskanie optymalnego dojrzewania, który koncentruje składniki odżywcze tego cytrusa bez żadnych dodatków. Czarna cytryna jest bogata w witaminy A, B, C i E, a także wapń, fosfor i magnez. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i ma wysoką zawartość błonnika.

Nadaje się do różnego rodzaju pieczeni z mięs, ryb lub warzyw, gulaszów lub sosów. Zapewnia cytrusowy i egotyczny smak. Stosowana jako dodatek idealnie sprawdzi się przy komponowaniu deserów jak również podczas przyrządzania gorących napoi (np. zimowej herbaty), drinków lub koktajli, a także napoi izotonicznych po prostu zmieszanych z wodą.

Występuje w proszku lub w plastrach.

czarna cytryna babuni

EKOLOGICZNA CZARNA CEBULA

Do produkcji Ekologicznej Czarnej Cebuli wybierane są tylko najlepsze odmiany cebuli, takie jak szalotki lub reca. Czarna cebula jest wytwarzana w naturalnym procesie dojrzewania bez żadnych dodatków ani konserwantów, który trwa około 65 dni.

Rezultatem jest cudownie słodka cebula z balsamicznymi akcentami, idealna do użycia w kuchni lub jako przekąska. Czarna cebula jest całkowicie naturalnym dodatkiem do potraw .Jest lekkostrawna oraz posiada skoncentrowane właściwości zdrowotne. Jest wspaniałym dodatkiem smakowym, dzięki czemu cieszy się uznaniem wśród wielu smakoszy. Można używać jej jako dodatek do mięs, potraw z ryżu oraz do kanapek.

Podobnie jak w przypadku czarnego czosnku, czarna cebula jest zdrowym produktem, który daje wiele możliwości gotowania dzięki słodkości i balsamicznemu smakowi. Jest idealna dla zwolenników diety śródziemnomorskiej, którzy szukają wykwintnego smaku.

PRODUKTY ZE SKLEPU BABUNI

EKOLOGICZNY SMAŻONY CZOSNEK

Jest to czosnek smażony w najwyższej jakości ekologicznej oliwie z oliwek. Nie zawiera żadnych dodatków ani konserwantów.

Idealny jako przyprawa lub dodatek do różnego rodzaju dań – jaj ryb lub mięsa. Jest również wspaniałym dodatkiem do sałatek jako chrupiący dodatek lub do zup. Ma delikatnie słodki smak.

Jest smaczny, chrupiący i gotowy do spożycia. 

PRODUKTY ZE SKLEPU BABUNI

6 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO CODZIENNIE JEŚĆ CZOSNEK BABUNI

JEST NATURALNYM ANTYBIOTYKIEM

W 1858 r. Naukowiec Louis Pasteur udowodnił, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ ogranicza rozwój bakterii.

ZMNIEJSZA PRZEKRWIENIE

Do czosnku przypisuje się działanie obkurczające śluzówkę w leczeniu chorób układu oddechowego. Istnieje wiele domowych sposobów na leczenie czosnkiem, które pomogą Ci lepiej oddychać.

POPRAWIA KRĄŻENIE KRWI

Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega  przyleganiu go do ścian tętnic dzięki czemu krew krąży tak jak powinna.

ZAPOBIEGA NOWOTWOROM

Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Północnej Karolinie (USA) wykazały, że osoba, która codziennie spożywa surowy czosnek, znacznie zmniejsza ryzyko raka żołądka i jelita grubego.

OBNIŻA CIŚNIENIE

Naukowcy uniwersytetu w Adelajdzie (Australia) analizowali wpływ czosnku na układ krążenia w celu kontrolowania ciśnienia krwi, sprawdzając, czy uczestnicy z wysokim ciśnieniem krwi, którzy spożywali tylko jeden ząbek czosnku dziennie, zdołali znacząco zmniejszyć to ciśnienie krwi w ciągu kilku tygodni.

POPRAWIA WYGLĄD SKÓRY

Pomaga regenerować skórę i tkanki, utrzymując je dłużej młode. Domowa maska ​​czosnkowa wygładza skórę i wzmacnia ją, a jednocześnie wspomaga regenerację komórek.Jest to jeden z najbardziej znanych domowych środków do walki z trądzikiem.

PRZEJDŹ DO SKLEPU BABUNI